Internet Marketeer

I-Marketeer: nieuwe e-marketing portal

World Wide Web Marketing

E-Mail Marketing

Promotie van uw Internet Activiteiten

Algemeen

Contact

Homepage

E-Commerce, de hype van 1998 ?

Hoeveel is er in 1998 geschreven en gesproken over E-Commerce ? Seminaries, boeken, artikels in vaktijdschriften, .... overal vindt u meningen, evaluaties, strategieën, ... over E-Commerce.

En meestal wordt er in uitersten geproken : ofwel is E-Commerce hèt van hèt ofwel spreken onheilsprofeten over de meest overroepen hype van de twintigste eeuw.

Waar ligt de waarheid ?

 

Zoals meestal ligt die ergens in het midden. E-Commerce heeft zeker en vast zijn waarde en opent voor vele bedrijven nieuwe kansen, nieuwe uitdagingen, maar ook bijkomende gevaren en problemen !

Langs de andere kant is E-Commerce zeker niet het tovermiddel dat heel onze economie overhoop zal gooien. Noch zal E-Commerce de redding betekenen voor firma's die op de rand van een faillissement staan.

 

E-Commerce is voor mij letterlijk zakendoen via het elektronische medium internet.
In deze definitie zit meer dan u op het eerste zicht zou denken.
Zakendoen houdt in dat je minimaal met twee bent. Er is dus interactie. Een website die gewoon informatie publiceert en zegt : bel ons om te bestellen. Dat is geen E-Commerce : dat is vergelijkbaar met adverteren : interesse wekken bij de klant en hem/haar zover trachten te krijgen dat hij met u in contact treedt om dan zaken te gaan doen.
Nee, uw klant moet online uw aanbod kunnen bekijken, evalueren en online een bestelling aan u kunnen doorspelen om echt over E-Commerce te spreken.
Merk op dat online betalen niet echt een voorwaarde is voor E-Commerce.

E-Commerce is echter niet noodzakelijk een heel systeem zoals Amazon.com. Amazon richt zich 100% op internet en met reusachtige inspanningen. Op marketing vlak is het enorm succes.
De Return on Investement daarentegen ...
Waarom doen ze dan verder ? Omdat investeerders er een enorm potentieel in zien voor de toekomst en bereid zijn om risico's te nemen.

Terecht ?
Dat moeten we nog afwachten, dat kan niemand met zekerheid voorspellen.

 

Tot zover de theorie. Hoe weet u nu of E-Commerce geschikt is voor uw bedrijf en haar producten ?

Er zijn twee heel belangrijke factoren :

 1. Uw doelgroep
 2. Uw product/dienst zelf

 

1) Uw Doelgroep

Dit ligt uiteraard voor de hand. Als uw doelgroep toegang heeft tot internet, dan kunt u hen bereiken via internet. En dan is de eerste (en belangrijkste) voorwaarde voor E-Commerce reeds vervuld.

Opgelet : uw doelgroep heeft vandaag misschien geen internet access. Morgen kan de situatie anders zijn.
Zo zijn vrouwen bijvoorbeeld bezig met een serieuze inhaalbeweging.
Constant de evolutie volgen is dus de boodschap.
Enkel als u zich exclusief tot 100-jarigen richt, dan kunt u nog een poosje op beide oren slapen.

 

2) Uw Product / Dienst

Evalueren of uw product/dienst geschikt is voor E-Commerce is een veel moeilijker verhaal.
Als we terug kijken op de korte commerciële geschiedenis van internet dan zien we een soort concentrische beweging :

 • De succesverhalen startten met internet-gerelateerde producten : internet soft- en hardware

 • Dan deinde de beweging zich uit naar alles wat met computers te maken heeft : CD-Roms, computers, software, randapparatuur, computerboeken, ...

 • Dan boeken en muziekcd's

 • En momenteel zijn er verschillende markten in beweging : supermarkten, domotica-producten, zelfs auto's (nieuwe, maar vooral tweedehandse) worden reeds via internet verkocht.

Vergelijk dit met een steen die u in een vijver gooit : de cirkels breiden zich uit naar buiten.
Het centrum is internet zelf : daar vindt u de E-Commerce toepassingen met internet gerelateerde producten.
De buitenste cirkels ? Die zijn nog lang niet gekend. Dat hangt ervan af hoe groot de steen is en hoe hard hij gegooid is.
Kijk even rond u : TV, radio, pers, misschien zelfs uw vriendinkring. Overal 'leeft er wel iets' rond internet. Ga er dus maar van uit dat de cirkels ver zullen rijken.

 

 

Verder wil ik nog kwijt dat wat via klassieke catalogi verkocht kan worden, ook via internet aan de man/vrouw gebracht kan worden.
Een preciese definitie geven is niet makkelijk. Veel eenvoudiger is het om uit te maken wat niet echt geschikt is voor directe verkoop via internet :

 1. Alle producten waar persoonlijke verkoop echt nodig is : websites op maat, huizen, machines op maat, ...
  M.a.w. de markten waarmee klant en lerancier in onderling overleg een oplossing uitwerken die steeds op maat en voor elke klant totaal anders is.
  Dit wil niet zeggen dat maatwerk niet verkoopbaar is via internet. Het is perfect mogelijk om een hemd op maat via internet te verkopen : u hoeft enkel uw maten op te geven en uw voorkeursstof te zoeken uit een online catalogus.
 2. Echte impulsaankopen : zoals een ijsje aan zee.

 

 

En tenslotte, voor alle duidelijkheid, wat speelt helemaal geen rol ? De internet activiteiten van uw concurrenten. Het is een veelgehoorde smoes : 'Niemand in onze sector maakt gebruik van E-Commerce, waarom zouden wij dat dan wel doen.'
Fout, evalueer zelf uw product/dienst en doelgroep en beslis voor u uzelf of E-Commerce rendabel kan zijn.
Het niet aanwezig zijn van uw concurrent is een opportuniteit, geen uitvlucht !
Omgekeerd is evengoed waar. U moet niet starten met E-Commerce omdat het in is en omdat iedereen het doet.
Neem zelf een weloverwogen beslissing. Dat is nog steeds het beste !

 

In andere artikels zullen we wat meer ingaan op de praktische (niet technische) kant van E-Commerce. Welke mogelijkheden zijn er ? Hoe zit het met de veiligheid van online betalingen ? Wat is een shoppig card ? Is uw backoffice klaar voor online bestellingen ? Welke exportmogelijkheden zijn er ?

 

Vele vragen. We zullen probereren ze één voor één te behandelen en een aantal concrete antwoorden en oplossingen naar voor te brengen.I-Marketeer nieuwe internet marketing portal

Google
 
Wilt u dat we u op de hoogte houden van de nieuwste tips en strategieën van I-Marketeer ? Vul dan hier uw e-mail adres in :


I-Marketeers Privacy Policy

Heeft u zelf een artikel dat u onder uw naam (of anoniem) wenst te publiceren in deze rubriek ? Stuur deze dan door als e-mail attachment of maak gebruik van ons formulier.


Website     E-Mail    Promotie    Algemeen     Contact   Home
© Steven Vyncke, Maart 1999
Laatste update : 8 november 1999