Internet Marketeer

I-Marketeer: nieuwe e-marketing portal

World Wide Web Marketing

E-Mail Marketing

Promotie van uw Internet Activiteiten

Algemeen

Contact

Homepage

E-mailen zonder te spammen

De Amerikanen worden overspoeld door e-mails. Volgens een onderzoek van eMarketer kregen alle Amerikaanse e-mailgebruikers in 1998 samen 9,4 miljard e-mails in hun mailbox. Per dag! Van die e-mails waren 2,1 miljard gewone boodschappen en 7,3 miljard commerciŽle berichten, waarvan naar schatting ongeveer 96 procent ongevraagde commerciŽle e-mail was. Oftewel: spam.

DE AMERIKANEN HATEN SPAM
De Amerikanen hebben een hekel aan spam. Dat hoeft u niet te verbazen: volgens sommige bronnen zou de helft van alle e-mail gebruikers in de Verenigde Staten gemiddeld 6 keer per week ongevraagde e-mail krijgen.
Sommige gespamde Amerikanen slepen spammers voor de rechtbank, anderen roepen op om spammende bedrijven te boycotten of hun mailservers lam te leggen. Anti-spamverenigingen stellen alles in het werk om UCE, Unsolicited Commercial E-mail, in te dijken. Het is daar wat, over de grote plas.

DE BELGEN ZIEN ER GEEN GRATEN IN
In BelgiŽ loopt het zo'n vaart niet. De Belgische internetgebruikers versturen en ontvangen graag e-mails, maar van spam liggen ze niet wakker.
Uit de profielenquÍte van Grid, gehouden in het voorjaar van dit jaar, blijkt dat 20,2 procent van de Belgische internauten ongevraagde e-mail "schitterend" vindt en ruim 41 procent "interessant". Ongeveer een derde van de respondenten vindt ongevraagde e-mails geen probleem, als ze binnen het eigen interessegebied vallen.
Dat de Belgen geen graten zien in spam, komt natuurlijk omdat zij er geen last van hebben. Er wordt in ons land weinig gespamd. Als de mailboxen hier elke dag vol zouden lopen met ongevraagde berichten van onbekende bedrijfjes, zetten wij ons er wellicht even fel tegen af als de Amerikaanse e-mailgebruikers. Want spam gaat gauw irriteren, zeker als het aanbod niet interessant is.

WAT IS ER MIS MET SPAM?
Spam irriteert, omdat het bulk-mail is, bulk-mail die niet verwacht werd, meestal niet relevant is, nooit persoonlijk is en de ontvanger geld kost.
Vooral dat laatste wekt veel ergernis. Elke e-mail wordt altijd verstuurd "port betaald door geadresseerde". Het verzenden kost niets, maar het ontvangen wel. Betalen voor de post die een ander verzendt, vindt niemand erg, als die post relevant is. Betalen voor e-mail die bandbreedte steelt, geheugenruimte inneemt in je mailbox en dan vaak ook nog van geen betekenis is, dat ligt voor de meeste gebruikers helemaal anders.
Vergelijk het met faxmailings. Die krijgen de meeste mensen ook niet graag. Zeker niet als ze komen van bedrijven waar ze geen enkele band mee hebben.

PROFESSIONALS SPAMMEN NIET
Professionele marketers zijn zich bewust van de risico's van het spammen, zoals boycots en hate mail, een deuk in het imago en juridische problemen. In spamland Amerika zijn het vooral kleine en dubieuze bedrijfjes die spammen, hoofdzakelijk met ketting- brieven, multilevelmarketingvoorstellen of andere ideeŽn om snel rijk te worden, aanbiedingen in de pornosfeer, en aanbiedingen van een massa e-mailadressen voor een prikje. De grotere, pro- fessionele bedrijven spammen niet. Zij versturen geen ongevraagde e-mailings, of ze werken met permissiemail.

PERMISSIEMAIL IS DE OPLOSSING
Als u niet wilt spammen, dan verstuurt u uw e-mailings uitsluitend naar mensen die u daarvoor de toestemming gegeven hebben. U mailt dan met permissie.
Permissiemail heeft veel voordelen. Als klanten en prospects u de toestemming geven om boodschappen naar hun e-mailadres te sturen, komen uw e-mailings niet onverwachts en ongevraagd binnen. Als u ze ook nog waardevol en persoonlijk maakt, valt de irritatie van de ontvanger weg en neemt de kans dat uw boodschap gelezen wordt enorm toe. U verzekert uzelf van de tijd en de aandacht van uw doelgroep. En daar gaat het om.

PERMISSIE MOET U VERDIENEN
Permissie krijgt u niet zomaar. Wilt u uw klanten en prospects zover krijgen dat ze u de toestemming geven om hen 'te bewerken', dan zult u hen iets waardevols moeten aanbieden. U zult hen moeten belonen met een incentive: nuttige informatie, software, een gadget of deelname aan een wedstrijd, bijvoorbeeld.
En dan nog doet u niet wat u wilt. Mensen kunnen u de toestemming geven om hen maandelijks algemeen nieuws uit uw sector te sturen, maar dan hebt u nog niet de permissie gekregen om hen product- informatie te bezorgen. Permissie bestaat op verschillende niveaus, en daar moet u echt wel rekening mee houden.

PERMISSIE IS FRAGIEL
Als een klant zijn interesse verliest in uw product of vindt dat u hem niet genoeg biedt in ruil voor zijn tijd en aandacht, kan hij de permissie weer intrekken. Hij zal dat bijna zeker doen, als hij ziet dat u zijn permissie misbruikt.

OPT-IN EN OPT-OUT
Permissiemail werkt heel goed, zeker op de lange termijn, omdat het steunt op het principe van opt-in/opt-out.
Uw klanten en prospects zetten zich vrijwillig op een lijst om bepaalde e-mailings van u te ontvangen. Wie niet op de lijst staat, krijgt die e-mailings niet. Dat is het opt-in principe. Iedereen die op uw opt-in lijst staat, krijgt van u, telkens u mailt, de mogelijkheid om zich van die lijst te laten schrappen. Dat is het opt-out principe.
Opt-in en opt-out gaan samen. Niemand zou u moeten vragen om van uw opt-in lijst geschrapt te worden als hij zich niet eerst zelf op die lijst heeft gezet. Een basisprincipe dat u beslist moet onthouden.

DOE HET METEEN GOED
Het opt-in/opt-out principe legt de controle over wat er met een e-mailadres gebeurt bij de eigenaar van dat adres. U kunt dat jammer vinden, maar eigenlijk hoort het zo en op het internet vinden de meeste mensen dat normaal.
Trouwens, de voordelen voor u als marketer zijn niet slecht: u werkt met een bestand van hoge kwaliteit, de ontvangers staan positief tegenover uw e-mailings, en de responscijfers liggen veel hoger dan bij uw klassieke mailings.
Pas het opt-in/opt-out principe meteen correct toe. Vermijd halfslachtige oplossingen, zoals enkel een opt-out regeling voorstellen, wat gezien wordt als vals spelen, of een e-Robinson- lijst creŽren, een bestand met e-mailadressen van mensen die hebben opgegeven dat ze geen commerciŽle e-mails willen ontvangen.

BOUW UW EIGEN OPT-IN BESTAND OP
De beste opt-in bestanden zijn diegene die u zelf opbouwt. Hoe doet u dat? Door de e-mailadressen te verzamelen van uw klanten en prospects. U kunt ernaar vragen op de antwoordkaarten in uw direct mail, op de coupons in uw advertenties en aan de telefoon, maar de beste en meest efficiŽnte manier is e-mailadressen verzamelen op uw website. Waarom? Omdat de mensen dan dichter bij het medium zitten en uw bestand volledig automatisch opgebouwd wordt. Let wel: als permissiemarketer geeft u uw klanten en prospects altijd een goede reden om hun e-mailadres op te geven en zegt u wat u ermee van plan bent en wat u er zeker niet mee doet. Bovendien vertelt u hen duidelijk wat ze moeten doen om van uw opt-in lijst geschrapt te worden.

PERMISSIE IS PERSOONLIJK
Tot slot nog dit: de permissie die u van iemand krijgt, is persoonlijk. U kunt die permissie niet doorgeven aan derden. Dat betekent dat u de adressen die u voor uw e-mailmarketing verzamelt niet kunt verhuren of verkopen. Tenzij u daarvoor expliciet de permissie hebt gekregen.

 I-Marketeer nieuwe internet marketing portal

Google
 

Wilt u dat we u op de hoogte houden van de nieuwste tips en strategieŽn van I-Marketeer ? Vul dan hier uw e-mail adres in :


I-Marketeers Privacy Policy

Heeft u zelf een artikel dat u onder uw naam (of anoniem) wenst te publiceren in deze rubriek ? Stuur deze dan door als e-mail attachment of maak gebruik van ons formulier.


Website     E-Mail    Promotie    Algemeen     Contact   Home
© Steven Vyncke, November 1999
Laatste update : 25 november 1999