Internet Marketeer

I-Marketeer: nieuwe e-marketing portal

World Wide Web Marketing

E-Mail Marketing

Promotie van uw Internet Activiteiten

Algemeen

Contact

Homepage

4 Principes van One-to-One Marketing

Zijn er bepaalde termen in dit artikel die u niet begrijpt? U kan ze opzoeken in onze e-marketing glossary.

Net als E-Commerce is one to one marketing één van die veel gebruikte en modern klinkende termen uit het internet wereldje.

Maar is dit echt wel een internet term?
Voor het antwoord op die vraag zullen we de vier principes van one-to-one marketing bekijken:

  1. Identificatie
  2. Differentiatie
  3. Interactie
  4. Customisatie

1. Identificatie

Het basisprincipe van one to one marketing is dat u uw klanten kent. Niet zomaar uw doelgroepen. Maar wel uw individuele klanten. Hoeveel heeft hij bij u gekocht, wanneer heeft hij gekocht, waarom,...

Klanten zijn individuen, met namen en specifieke behoeften en waarden. Uw klanten één voor één kunnen identificeren is de eerste stap naar een one-to-one marketing strategie.

Het uiteindelijke doel is dat u groeit naar Learning Relationships met elk van uw klanten

2. Differentiatie

Om het even wat een firma verkoopt, alle klanten zullen de producten kopen om uiteenlopende redenen. De ene klant koopt omdat uw prijs zo goed zit, de andere omdat u lekker dichtbij bent of omdat u soepele leveringsvoorwaarden heeft, nog een andere omdat u de enige leverancier bent die het product op stock had en ga zo maar door... en meestal is het een combinatie van verschillende factoren die bepaalt of een prospect bij u koopt of bij uw concurrent.

Elke klant heeft dus verschillende behoeften. Vraag u per klant af welke behoefte(n) u precies vervult en speel hier op in. Hoe beter u dit doet, hoe meer kans u heeft op een trouwe klant.

Daarnaast heeft elke klant ook een verschillende waarde voor uw firma. De ene klant heeft een groot potentieel, aan de andere zult u nooit meer dan één product per jaar verkopen, hoe goed u ook inspeelt op zijn/haar behoeften.

Bepaal dus welke individuele klanten voor u de meeste (potentiële) waarde hebben en ga na hoe u optimaal op hun behoeften kunt inspelen.

Hoe komt u dit te weten?
Door Interactie!

3. Interactie

Hoe komt u in godsnaam te weten welke behoeften uw product vervult voor een klant? Simpel : vraag het hem!
Elke keer als u iets verkoopt, vraagt uw klant waarvoor hij het gebruikt, of het product in orde is, of er verbeteringen mogelijk zijn, ga na of hij nog andere producten nodig heeft en biedt ze hem ook aan. (Een nee heeft u, een ja kunt u krijgen.)
Beloon uw klant als hij u antwoordt. Hou vooral rekening met zijn antwoorden.

4. Customisatie

Voor velen is dit het moeilijkste deel. Maar met een beetje creativiteit is het zeker mogelijk.
Een voorbeeldje:
Op de website van Dell kunt u online uw computer samenstellen: u kiest uw processor, harddisk, grootte van het scherm, videokaart, geluidskaart, en u kunt zelfs een verlengde garantieperiode aankopen.
(Deze laatste is recht in de roos: misschien zullen niet veel mensen de verlengde garantieperiode kopen, maar wat kost het om ze aan te bieden? En u, de klant hebt echt het gevoel dat u achter het stuur zit, dat u alles bepaalt!)

Kortom U kunt op maat de computer van uw wensen en volgens uw budget samen stellen.
Gelijkaardige oplossingen zijn perfect mogelijk voor TV 's, fietsen, verzekeringen, auto 's,...

En waarom ook niet voor uw product of dienst?

Dit artikel is grotendeels gebaseerd op informatie van de website van
'Peppers and Rogers Group'.

 I-Marketeer nieuwe internet marketing portal

Google
 
Wilt u dat we u op de hoogte houden van de nieuwste tips en strategieën van I-Marketeer ? Vul dan hier uw e-mail adres in :


I-Marketeers Privacy Policy

Heeft u zelf een artikel dat u onder uw naam (of anoniem) wenst te publiceren in deze rubriek ? Stuur deze dan door als e-mail attachment of maak gebruik van ons formulier.


Website     E-Mail    Promotie    Algemeen     Contact   Home
© Steven Vyncke, Maart 1999
Laatste update : 11 februari 2000