Internet Marketeer

I-Marketeer: nieuwe e-marketing portal

World Wide Web Marketing

E-Mail Marketing

Promotie van uw Internet Activiteiten

Algemeen

Contact

Homepage

10 Website design beslissingen

Zijn er bepaalde termen in dit artikel die u niet begrijpt? U kan ze opzoeken in onze e-marketing glossary.

Een bedrijfswebsite uitbouwen is geen beslissing die u van vandaag op morgen kunt nemen.
Een efficiŽnte website uitbouwen is bovendien geen ťťnmalig proces. Zie het meer als een continu proces van plannen maken, uitvoeren, resultaten meten, bijsturen en weer van voor af aan beginnen.

De titel van het artikel is ook niet 100% juist gekozen, een website ontwikkelen is namelijk veel meer dan het opmaken van een design.

Hierbij geven we u een tiental punten aan op basis waarvan u deze cyclus kunt gaan beheersen of voor de starters aan het rollen brengen.

 1. Doelstellingen
 2. Doelpubliek
 3. Domain name
 4. Look and feel
 5. Inhoud
 6. Technische uitwerking
 7. Hosting
 8. Onderhoud
 9. Promotie van uw site
 10. Resultaten meten + bijsturen

1. Doelstellingen

Het eerste wat u moet doen is u afvragen wat u met uw website wilt bereiken.
Een site gericht op directe, online verkoop (e-commerce) zal namelijk een totaal andere opbouw krijgen dan een website gericht op klantensupport (= online helpdesk).

Een vage omschrijving in de zin van 'Al mijn concurrenten staan op het internet, dus ik moet er ook op.' zal echt niet volstaan.
Ook omgekeerd, 'Geen enkele van mijn concurrenten zit op het net, dus ik ook niet.' is niet echt een weloverwogen beslissing.

Een aantal voorbeelden van relevante website doelstellingen:

 • Directe online verkoop van producten, diensten (e-commerce).
 • Genereren van prospects voor uw verkoopsteam.
 • Kwalitatieve informatie verstrekken aan desicion makers.
 • Klantensupport, bvb. door een online helpdesk.
 • One-to-one marketing activiteiten.
 • ...
U kunt uw doelstellingen eventueel spreiden over verschillende fazen. U start bijvoorbeeld met een website gericht op het genereren van prospects, waarna u gaandeweg groeit naar een site met e-commerce toepassingen.


2. Doelpubliek

Wie is uw doelpubliek? Richt u zich met uw website tot dezelfde doelgroep(en) als in uw klassieke communicatie? Of ziet u het internet als een mogelijkheid tot expansie? Zo ja, wilt u dan klanten afsnoepen van uw concurrenten of mikt u over de landsgrenzen heen. Zijn deze doelpublieken aanwezig op internet?

Uw antwoorden op deze vragen hebben belangrijke gevolgen voor diverse aspecten die verder aspecten van uw website ontwikkeling. Denk maar aan:
 • Hoeveel en welke taalversies zet u online?
 • Hoe brengt u uw website onder de aandacht van buitenlandse doelgroepen?
 • Wat zijn de online activiteiten van uw concurrenten?
 • ...
Ook uw doelpublieken kunt u aanpakken in verschillende fasen: starten met uw bestaande klanten en op termijn ook buitenlandse markten aanboren.


3. Domain name

Uw doelstellingen en doelgroepen zijn bepaald. De volgende stap is het vastleggen van uw website adres.

Opteer meteen voor een eigen domain name!
Waarom?
Bent u ooit al van fysiek adres verandert? Zo ja, dan bracht dit een pak kosten en inspanningen met zich om uw nieuwe adres aan al uw klanten/contacten/... bekend te maken.
Op internet is dit nog moeilijker omdat al de hyperlinks naar uw website in zoekengines, andere sites,... verloren zijn indien uw oude website adres niet meer actief is. En hier kunt u niet eenvoudigweg een mailing sturen naar iedereen om te melden dat u verhuisd bent.

Met een eigen domain name bent u er zeker van dat uw basisurl steeds dezelfde blijft, hoeveel keer u ook van provider wisselt of hoeveel keer uw provider ook van naam verandert. (Er zijn de voorbije twee jaar nogal wat overnames of faillissementen geweest in de internet sector!)


4. Look and feel

Of de website design. We hebben dit bewust pas op de vierde plaats gezet. Velen aanzien de website design namelijk als het belangrijkste aspect van een website project.
Maar is dit wel zo? Het is in elk geval de front office van uw World Wide Web Aanwezigheid, dus belangrijk is het zeker.
Maar hťt belangrijkste? Surft u elke week opnieuw naar die website met die hype Flash animatie of naar die site boordevol foto's en ander grafisch spul? Of surft u naar sites met relevante inhoud over uw favoriete onderwerp of sites met concrete en waardevolle informatie voor uw bedrijf?

U begrijpt al waar we naartoe willen. De design van een site is in die mate belangrijk dat ze het imago van uw firma moet ondersteunen en een duidelijk en gebruiksvriendelijk navigatiesysteem biedt aan de bezoekers van uw web pagina 's.
Dit betekent dat uw website design
 1. beantwoordt aan uw huisstijl,
 2. een professionele uitstraling heeft,
 3. snelle downloadtijden toelaat
 4. Bezoekers van uw website een gebruiksvriendelijk navigatiesysteem aanbiedt.


5. Inhoud

Hierbij zijn we aanbeland bij het stokpaardje van I-Marketeer. Surf gerust eens naar alle bekende sites. Sommigen hebben een schitterende lay-out, anderen maken gebruik van hypermoderne technologie,...
Eťn elementen hebben ze allemaal gemeen: ze bieden hun doelpubliek een pak informatie met toegevoegde waarde.

Enkele voorbeelden:
 • Amazon: per boek een uitgebreide beschrijvingen, commentaren van lezers, ratings, links naar andere relevante boeken,...
 • Microsoft: Uitgebreide productinfo, demo downloads, online faq's,...
 • Advalvas: diverse online diensten, database met Belgische websites,...
 • Fedex: online mogelijkheid om uw pakketje te volgen
 • en ga zo maar door
Geen enkel van deze sites plaatst haar 'historiek' of de foto van het bedrijfsgebouw centraal. Nee ze stellen hun klanten centraal en bieden op een makkelijk toegankelijke manier relevante info of diensten.


6. Technische uitwerking

Uw doelstellingen en doelpublieken liggen vast, u heeft een domain name gekozen, u weet welke relevante inhoud u wilt en kunt bieden en de elementen voor de look en feel liggen vast.
Dan komt nu (eindelijk) de fase van de uitwerking.
Gaat u uw website zelf bouwen of doet u een beroep op een professionele website designer?
Een gedetailleerde afweging van de voor- en nadelen hiervan vindt u in ons artikel Website design uitgeven of zelf verzorgen?


7. Hosting

In 90% van de gevallen is een externe hosting oplossing aangewezen. Het budget voor een eigen server met vaste verbinding naar het internet (leased line) loopt nog steeds de pan uit (ettelijke honderdduizenden per jaar).
Terwijl een goede shared hosting oplossing reeds mogelijk is voor budgetten van tien- tot twintigduizend BEF per jaar.
De voor- en nadelen van hosting bij uw websitebouwer, access provider of derde partij zullen we in een apart artikel nog behandelen.


8. Onderhoud

In de inleiding van dit artikel haalden we reeds aan dat een website een continu proces is.
Een cruciaal punt van elke succesvolle website is dat hij up-to-date gehouden wordt.
Een goede richtlijn is om minimaal per kwartaal nieuwe info ivm. uw producten of diensten, aanwezigheid op beurzen, persmededelingen, promoties,... aan te kondigen of te verslaan op uw website.

Zo geeft u uw bezoekers een reden om terug te keren naar uw website. En hoe meer u uw bezoekers ertoe kunt aanzetten om op geregelde tijdstippen terug te keren naar uw website, hoe meer kans u heeft dat uw site bezoeker vroeg of laat in contact treedt met u of beter nog dat hij of zij een aankoop doet.

En dat zal echt niet gebeuren als uw website jaar in jaar uit hetzelfde blijft.

Daarom is het noodzakelijk om van bij de start een update frequentie te voorzien en de nodige procedures uit te werken.
Geeft u aanpassingen door aan uw websitebouwer? Kunt u zelf bepaalde aanpassingen doen en hoe? Kan uw websitebouwer u tools ter beschikking stellen zodat u zonder al te veel technische kennis de inhoud van uw website kunt beheren?


9. Promotie van uw site

Uw website is afgewerkt, de update procedures liggen vast, en wat nu? Dit is het moment dat u uw website onder de aandacht brengt van uw doelpublieken. Hiervoor heeft u zowel online als offline diverse kanalen ter uwer beschikking. Oordeel zelf welke relevant zijn:

Offline:
 • Uw URL vermelden op alle uitgaande communicatie zoals visitekaartjes, briefhoofden, facturen, folders,...
 • Uw URL mee vermelden op uw advertenties
 • ...
Online:
 • Search Engine registratie
 • Links uitwisselen met andere sites
 • Banner campagnes
 • Banner Exchange programma 's
 • Sponsoring van andere sites
 • Actieve deelname in Nieuwsgroepen
 • ...

In onze rubriek Promotie vindt u diverse artikels rond de online promotie mogelijkheden voor uw website.


10. Resultaten meten + bijsturen

De laatste stap of de aanzet van een nieuwe cyclus is het meten van de resultaten van uw website inspanningen.
De eenvoudigste manier is het bijhouden van de bezoekerstatistieken van uw website. Vraag uw hosting provider welke oplossing hij u op dit vlak kan bieden.

Daarnaast houdt u ook best de concrete resultaten bij:
 • hoeveel prospects levert uw site op voor uw verkoopteam
 • hoeveel klanten gebruiken uw online helpdesk, is het aantal telefoons naar uw callcenter hierdoor gedaald?
 • ...


Komen deze resultaten overeen met wat u vooropgesteld had? Waarom? Wat kunt u doen om uw resultaten nog te verbeteren? ....

 I-Marketeer nieuwe internet marketing portal

Google
 

Wilt u dat we u op de hoogte houden van de nieuwste tips en strategieŽn van I-Marketeer ? Vul dan hier uw e-mail adres in :


I-Marketeers Privacy Policy

Heeft u zelf een artikel dat u onder uw naam (of anoniem) wenst te publiceren in deze rubriek ? Stuur deze dan door als e-mail attachment of maak gebruik van ons formulier.


Website     E-Mail    Promotie    Algemeen     Contact   Home
© Steven Vyncke, november 1999
Laatste update : 8 januari