Internet Marketeer

I-Marketeer: nieuwe e-marketing portal

World Wide Web Marketing

E-Mail Marketing

Promotie van uw Internet Activiteiten

Algemeen

Contact

Homepage

Website of geen Website ?

Internet is stilaan zijn kinderschoenen aan het ontgroeien. Meer en meer bedrijven en privť-personen hebben toegang tot het internet.
Deze gebruiken het internet voor het verzamelen en versturen van informatie, het vergelijken van producten en diensten. Zelfs het aankopen van producten en diensten online neemt toe.

Daarom wordt het ook voor uw bedrijf interessant om eens na te denken over een professionele website.
Hoe neem je nu een gegronde beslissing over het al dan niet hebben van zo'n internet aanwezigheid ?

Eerst een kort woordje over mijn visie op internet. Er zijn 'experten' die beweren dat internet een reclamemedium is, anderen zijn meer algemeen en houden het bij  een communicatiemedium. En zo zijn er nog wel definities.
Eigenlijk hebben ze allemaal gelijk en toch weer niet, want internet kan veel verschillende functies vervullen :

 • Internet kan een reclamemedium zijn
  Voorbeelden zijn online banners, buttons, en ruimer ook sponsoring van sites, ...
 • Internet kan een Communicatiemedium zijn
  Online Nieuwsbrieven, Tijdschriften, elektronische kranten, ...
 • Internet kan echter ook een Distributiekanaal zijn
  Downloaden van software, sommige vormen van consultancy, ...
 • Internet kan ook een volwaardig Verkoopskanaal zijn
  Allerlei E-Commerce toepassingen.
 • En zo kunnen we nog wel een aantal zaken opnoemen.

Het is dus niet zo vanzelfsprekend om een allesomvattende definitie op het internet te kleven.

In dit artikel ga ik ervan uit dat u voor een bedrijf werkt en dat internet wil inschakelen in uw communicatie naar uw doelgroepen. Met doelgroepen bedoel ik in de eerste plaats klanten of prospects. Maar u kunt zich uiteraard net zo goed richten tot leveranciers, potentiŽle werknemers, ...

De eerste vraag bij uw beslissing voor het al dan niet bouwen van een website is :

'Heeft mijn doelgroep in voldoende aantal toegang tot internet?'

Indien het antwoord momenteel nee is, dan stelt u zich best de vraag of dit binnenkort zou kunnen veranderen. Misschien behoort u tot de gelukkigen in wiens sector internet nog niet echt doorgedrongen is.
Gelukkigen ? Ja, want dan heeft u net de opportuniteit om een voortrekkersrol te nemen en een voorsprong te nemen op uw concurrenten. In elk geval heeft u een goede kans op een pak publiciteit.
Enige nuchterheid is natuurlijk wel op zijn plaats ! Indien uw doelgroep 80-plussers is, dan zal het wel nog enige jaren duren vooraleer internet echt interessant is.

 

Is uw doelgroep wel reeds in voldoende aantal actief op internet ? Dan verdient het World Wide Web zeker de nodige aandacht in uw Marketing Mix !
Laten we de mogelijkheden even op een rijtje zetten aan de hand van de 4 P's van onze vriend Kottler.

Promotie

Het inschakelen van het World Wide Web voor imago ondersteuning van organisaties en bedrijven is slechts een eerste (maar noodzakelijke) stap in de integratie van internet in uw marketing mix.
Vele sites beperken zich tot dit aspect en dat noemen we de zogenaamde 'brochuresites'. U vindt er een beschrijving van de producten en diensten, een overzicht van de historie van de firma en in het beste geval een online formulier om een folder met dezelfde info aan te vragen.
Dit mag uw eerste stap op internet zijn. Om uw internet inspanningen te laten renderen, zult u echter iets verder moeten kijken ...

 

Plaats

Of internet inschakelen als distributiekanaal. M.a.w. het uitbouwen van een virtuele shop. Meestal betekent dit het online brengen van een complete producten- of diensten catalogus door middel van een database.
U geeft een zo volledig mogelijke beschrijving van uw producten, bij voorkeur met foto's. Via een online bestelsysteem (shopping card) kan de bezoeker op uw site bestellingen plaatsen. Betaling kan op diverse manieren gebeuren : via de klassieke weg of online.

 

Product

Uw website kan zelfs het product worden. De beste voorbeelden hiervan zijn de Search Engines zoals AltaVista en Yahoo. Deze halen het grootste deel van hun inkomsten uit de verkoop van advertentieruimte (banners, sponsoring) op hun webpagina's.

Zo'n vaart zal het voor de meeste bedrijven wellicht niet lopen. Heel wat realistischer is het inschakelen van uw website in uw ondersteunende diensten of in uw after-sales services. Dit kunt u doen door een online FAQ ter beschikking te stellen van uw klanten of zelfs een online helpdesk (via e-mail).
Ander mogelijkheden zijn : het online brengen van handleidingen, het inschakelen van een forum (gebruikers helpen gebruikers), ...
Zo creŽert u via uw website toegevoegde waarde voor uw producten.

 

Prijs

Het gebruik van internet kan natuurlijk ook zijn invloed hebben op de prijssetting van uw producten en diensten. Een online winkel heeft namelijk een totaal andere (verkoop)kostprijs dan een klassieke winkel.
De belangrijkste voordelen zijn : geen huur of afschrijvingen van (dure) winkelruimte, besparing op winkelmedewerkers, uw website is 24 u. op 24 u. open voor verkoop, ...
Mogelijke nadelen zijn dan weer : kosten voor ontwikkeling en onderhoud website, vertrouwen bij uw doelpubliek voor online transacties, ...

 

De moraal van het verhaal is dat internet vele opportuniteiten kan bieden. Elke firma (of organisatie) dient voor zichzelf uit te maken wat de mogelijkheden zijn in functie van haar doelstellingen en haar doelgroepen.

Maar denk niet te gauw : 'Internet is niet echt interessant voor onze sector, het zal allemaal zo'n vaart niet lopen.'
Gereputeerde Amerikaanse boekhandels dachten er net zo over enkele jaren terug. Momenteel investeren ze miljoenen dollars om hun achterstand op Amazon.com goed te maken. Onafhankelijke specialisten verklaren dat ze Amazon nooit meer inhalen.

En dichter bij huis : Dell verkoopt momenteel zo'n 3 miljoen BEF aan computer hardware per dag in de Benelux alleen. Dat hadden Compaq en andere Packard Bells enkele jaren geleden ook niet voorzien.

 

Om u te helpen hierbij een korte checklist die kunt doorlopen indien u beslist een website uit te bouwen :

 

 • Welke is onze doelgroep online ?

 • Welke doelstellingen willen we bereiken bij die doelgroep ?

 • Welke middelen hebben we nodig om die doelstellingen te bereiken ?

 • Bouwen we onze website inhuis of doen we een beroep op een website builder ?

 • Wat verwachten we van een websitebuilder ?

  OF

 • Hebben we voldoende kennis huis om de site zelf te maken of dienen we die in te kopen (nieuwe mensen aanwerven) of kunnen we opleiding geven aan onze bestaande medewerkers.

 • Hoe houden we onze website up-to-date ?

 I-Marketeer nieuwe internet marketing portal

Google
 

Wilt u dat we u op de hoogte houden van de nieuwste tips en strategieŽn van I-Marketeer ? Vul dan hier uw e-mail adres in :


I-Marketeers Privacy Policy

Heeft u zelf een artikel dat u onder uw naam (of anoniem) wenst te publiceren in deze rubriek ? Stuur deze dan door als e-mail attachment of maak gebruik van ons formulier.


Website     E-Mail    Promotie    Algemeen     Contact   Home
© Steven Vyncke, Maart 1999
Laatste update : 8 januari 2000